Glansmispel

September 18, 2021 0 By Timmy Simons

Wil jij in jouw tuin een schitterende plant? Kies van voor de Photinia x fraseri, oftewel de glansmispel. Een geliefde haagplant (of losse struik) die steeds vaker in tuinen te zien zijn.

Deze struik kan gemakkelijk jou tuin vormen en is geschikt voor elke grond (zanderig, leem, humusgrond). Het blad van de struik is in de winter groen, in het voorjaar geel en in de zomer rood. Wat jouw tuin ook nodig heeft, glansmispel kan prima meebuigen!

De eerste bloei van de geliefde plant valt op in de lente. Naast nog veel meer kenmerken heeft deze struik ook een aantrekkelijke groene bladeren en glanzende rode bessen die bestoven worden door vliegen en andere insecten, waardoor ze veel voedsel halen.

De glansmispel (Photinia x fraseri) is een struik met roodbruine bessen en groene bladeren. De struiken worden al generaties lang in Europa bewaard, dat is zo’n 150 jaar. In de jaren ’60 wordt de plant door Nederlandse onderzoekers ge├»ntroduceerd. Tegenwoordig is de glansmispel een geliefde haagplant.

Glansmispel tijdens de winter

Ook in de winter kan deze plant prima overleven. De glansmispel is wintergroen en kan de Nederlandse winter prima doorstaan. Wanneer er hele koude nachten op komst zijn is het wel belangrijk om de plant te beschermen.  De kans op vorstbeschadigingen is hierdoor een stuk kleiner.

Vormen van de glansmispel in het voorjaar

De in Nederland inheemse glansmispel kan erg verwilderen door zich voort te planten. De plant heeft veel kleine witte bloemetjes. In de herfst kan je bijna niks meer zien van deze bloemen, maar in het voorjaar geniet je weer van een prachtig wit tapijt.